Andere indicatoren voor de geldmarkt

Banken die andere banken geld uitlenen is geen verschijnsel dat zich enkel in de Europese Unie, Europa of Amerika voordoet. Ook in andere delen van de wereld hanteert men indices die de interbancaire geldmarkt weergeven. We zetten een aantal bekende indices voor u op een rij.

TIBOR

De afkorting TIBOR staat voor Tokyo InterBank Offered Rate en geeft de stand weer op de geldmarkt in Tokyo. Net als bij de LINOR zijn er een aantal varianten. Naast de TIBOR Yen, die voor de geldmarkt van de Japanse Yen dient, is er ook de Euroyen-TIBOR. Anders dan de naam doet vermoeden heeft deze index niet (alleen) betrekking op de Euro, maar op alle vreemde valuta op de geldmarkt in Tokyo. De Japanse tegenhanger van de EONIA is de Mutan, die de kort lopende leningen weergeeft.

Meer informatie over de TIBOR vindt u op de site van de Japanse Centrale Bank:

http://www.zenginkyo.or.jp/en/tibor/the_jba_tibor/index.html

SIBOR

Een andere Aziatische geldmarkt index is de SIBOR. Deze afkorting staat voor Singapore InterBank Offered Rate en geeft de verhouding op de geldmarkt in Singapore weer. Hoewel deze index in Europa niet veel wordt gevolgd is de index in Aziƫ wel gebruikelijker.

Meer informatie over de SIBOR vindt u op:

http://en.wikipedia.org/wiki/SIBOR

MIBOR

Een andere Aziatische index is MIBOR, de Mumbai InterBank Offered Rate. Daarnaast is er ook een Russchische interbancaire index met dezelfde naam, namelijk de Moskou InterBank Offered Rate. Hoewel deze dus dezelfde afkorting hanteren hebben ze betrekking op twee verschillende geldmarkten. Naast deze InterBank Offered Rate zijn er nog een aantal minder bekende rates. Vrijwel elke muntzone heeft een graadmeter voor de interbancaire markt. Een overzicht van de meest bekende vindt u op de volgende site:

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Interbank_offered_rates