Euribor hypotheken

Het tarief van de Euribor is niet alleen belangrijk voor de banken, ook consumenten kunnen de gevolgen van een wijziging in het Euribor tarief snel merken. De link tussen het Euribor tarief en de rente die een consument moet betalen is bij bijvoorbeeld een Euribor hypotheek direct zichtbaar.

Wat is een euribor hypotheek?

Een hypotheek is een lening voor de aankoop van een huis, waar dat huis tevens als onderpand dient in het geval je de lening niet kan aflossen. Over deze lening betaal je een vergoeding, de rente. De rente die je voor een huis is onder andere afhankelijk van het soort hypotheek dat je neemt. Een euribor hypotheek is een bijzondere hypotheekrente aangezien de rente die je betaalt direct gekoppeld is aan de Euribor.

Wat houdt Euribor hypotheek in?

Bij een Euribor hypotheek is de rente die je betaalt over de hypotheek direct gekoppeld aan de Euribor. Dat houdt in dat als de Euribor stijgt, de rente die je over je hypotheek betaalt ook stijgt. Andersom profiteer je ook van een rentedaling, als de Euribor rente daalt, daalt ook de rente die je moet betalen. De afgelopen jaren daalde de Euribor hypotheekrente fors. Hierdoor was deze hypotheekvorm erg aantrekkelijk, ook nu momenteel de rentestand laag blijft profiteren deze huizenbezitters van een Euribor hypotheek.

Renteopslag

Wellicht zou u denken dat u bij een Euribor hypotheek een rente betaalt die gelijk is aan de Euribor. Dit klopt helaas niet, de Euribor, een soort gemiddelde waartegen banken elkaar rente uitlenen, vormt de basis van de hypotheekrente, maar er zijn ook andere zaken om rekening mee te houden bij de Euribor hypotheekrente. Zo zal de bank een vergoeding vragen bovenop het Euribor tarief. Deze vergoeding wordt de renteopslag genoemd. De renteopslag kan per bank verschillen. De renteopslag is afhankelijk van o.a. het risico dat de bank loopt dat u uw lening niet kunt terugbetalen. Daarnaast wil de bank ook geld verdienen aan de hypotheek en vraagt dus een vergoeding bovenop de Euribor (waartegen de bank het geld misschien zelfs heeft geleend).

Verschil met de variabele rente hypotheekrente

Hoewel de hypotheekrente bij een Euribor Hypotheek ook variabel is, zijn er wel een aantal verschillen met de gewone variabele rente bij een hypotheek. De rente bij een euriborhypotheek is gebasseerd op het Euribor tarief. Bij elke wijziging van de Euribor kunt u dus dagelijks nagaan welke gevolgen dat voor u zal hebben. Hierdoor is de Euriborhypotheek erg transparant. Bij de gewone variabele hypotheek stelt de bank de rente vast aan de hand van eigen calculaties. Hierdoor kan de rente hoger of lager uitvallen dan de Euriborhypotheek rente. Echter, in tegenstelling tot bij de Euriborhypotheek bent u wel afhankelijk van de informatie die u krijgt van de bank met betrekking tot de rente die u betaalt en kunt u de ontwikkeling niet direct dagelijks volgen.

Voordelen en Nadelen

Eén van de belangrijkste voordelen van de Euribor hypotheek is dat de rente die u betaalt op een transparante manier tot stand komt. U kunt het zelf direct narekenen en voordat de bank de rente vaststelt al weten hoeveel u moet betalen. Echter, de Euribor hypotheek heeft niet alleen voordelen, er zijn ook een aantal nadelen aan deze hypotheekrentevorm. Zo is de rente variabel en kan dus op elk moment veranderen. Hoewel de rente op het moment laag is, is het moeilijk te voorspellen hoe hoog de rente over een aatal jaar zal zijn. Mocht de rente dus (flink) stijgen, dan stijgen ook uw maandlasten. Andersom, als de rente op interbancaire geldmarkt daalt, dalen ook uw maandlasten.