Geschiedenis van Euribor

De Euribor is een graadmeter van de European Banking Federation (EBF) en de Financial Markets Association (ACI). De Euribor werd geïntroduceerd in 1999 bij de totstandkoming van Europese Monetaire Unie. Daarbij hebben de landen uit de eurozone hun eigen Interbancaire Offered Rate opgegeven en zijn ze overgestapt op de Euribor.

De Nederlandse banken gebruikten tot 1999 de Amsterdam Interbank Offered Rate (AIBOR). Tegen deze tarieven leenden zij guldens aan andere banken en andere valuta aan buitenlandse banken. In 1999 werd de AIBOR in Nederland vervangen door de Euribor.

Banken handelen sinds 1999 in euro’s en vonden daarom een gemeenschappelijk systeem handiger dan individuele landspecifieke indices. In 1997 begon de vereniging van Europese banken, de EBF, (samen met de ACI) daarom dan ook met de ontwikkeling van de Euribor. Deze indicator moest de lokale indices en rentestanden gaan vervangen. Een jaar later hadden onder andere Nederland, België en Duitsland al besloten over te stappen op de Euribor. Daarbij zijn ook de criteria voor de panelbanken vastgesteld. Enkel banken met een hoge rating werden panelbanken en de banken werden zo gekozen dat ze representatief waren voor de eurozone (qua omvang, klanten en etc.).

De eerste publicatie van de Euribor was op 4 januari 1999, waarbij de berekeningen waren gebaseerd op de data van 30 december 1988. Sindsdien wordt dagelijks op elke TARGET dag (dat zijn de dagen waarop banken betalingsverkeer verwerken) de Euribor vastgesteld.

In 2009 werd de tiende verjaardag van de Euribor gevierd. Eerder hadden de deelnemende banken al besloten door te willen gaan met de Euribor aangezien deze voldeed aan de verwachtingen die ze daarvan hadden.

Bron en meer informatie

EBF-Euribor